Blåviolen

UUSI KOHDE / NY I ÅR

Repslagarevägen 16 / Köydenpunojantie 16  Merita Bengts

Trädgården Blåviolen är belägen i Nedre stan, på några kvarters avstånd från Saltbodtorget. Området mellan Repslagarvägen och Trädgårdsgatan kallas Tobaksåkern efter tidigare odlingar. Huset på tomten liksom många andra i omgivningen har byggts på 1960-talet. Ursprungligen fanns på tomten endast några kryptallar som numera är otroligt höga, allt annat är planterat efter 1985 av nuvarande ägaren. Trädgårdens absoluta stolthet är ett 35-årigt päronträd samt hästkastanjen. I trädgården har bestämts att alla blommor skall få blomma, inkluderas även maskrosen som lyser som små solar i rabatten och dessutom är en ätbar nyttoväxt. Gräsmattan kantas av både pioner och rododendron, bägge trivs ypperligt. Penséer och violer får ta plats på olika ställen med sina hjärtformade blad, även de är ätliga. Eftersom trädgården är ekologisk är det fritt fram att pryda tallriken med ätliga växter och örter. Stämningen höjs i den lilla oas som bildas av grannens blommande äppelträd planterat 1962. Intressant på våren att följa med vad dolts i jorden och kommer upp till glädje för alla.

Puutarha Blåviolen sijaitsee Alakaupungissa, muutaman korttelin päästä Suolatorilta. Aluetta Köydenpunojankadun ja Puutarhakadun välissä kutsutaan nimellä Tobaksåkern – Tupakkapelto täällä entisaikojen viljelysten mukaan. Talo on rakennettu, kuten monet muutkin ympäristön talot 1960-luvulla. Alkuperäisellä tontilla sijaitsi vain muutamia vuorimäntyjä, jotka tänään ovat uskomattoman suuria, kaikki muu on istutettu nykyisen omistajan toimesta vuodesta 1985 lähtien. Puutarhan ehdoton ylpeyden aihe on 35-vuotias päärynäpuu sekä hevoskastanja. Kaikki kukat saavat kasvaa puutarhassa, myös voikukat saavat tilaa loistamalla kuin pienet auringot kukkapenkeissä ja sitä paitsi ne ovat syötäviä hyötykasveja. Nurmikkoa reunustavat sekä pionit että alppiruusut, molemmat viihtyvät erittäin hyvin. Orvokit sydämenmuotoisina lehtineen saavat asettua erilaisiin paikkoihin, myös ne ovat syötäviä. Koska puutarhaa hoidetaan ekologisesti, on mahdollista koristella lautanen syötävillä yrteillä ja kasveilla. Ihana tunnelma syntyy naapurin vuonna 1962 istuttaman omenapuun muodostamassa pienessä keitaassa. Keväällä on ihana seurata mitä kaikkea maassa on ollut piilotettuna ja mitä kaikkea nousee esiin iloksi kaikille.