Komendantin puutarha – Kommendantens trädgård

Komendantinkuja 4 / Kommendantsgränd 4

Loviisan kaupungin museon edustalla sijaitseva Komendantin puutarha perustettiin vuonna 1998, jolloin vietettiin Svartholman ja Loviisan linnoitusten 250-vuotisjuhlaa. Kasveiksi valittiin 1700- ja 1800-luvun kasvilajeja, jotka on istutettu käyttötarkoituksensa mukaan lääkekasvitarhaan, yrtti- ja kasvimaahan, väri- ja tuoksupuutarhaan sekä kukkamaahan. Kasvilajeja on yli sata. Linnoituksen komendantilla oli lääkekasveista hyötyä muun muassa salvian käytössä ruoansulatuksen edistämiseen, laventelista unettomuuden parantamiseen ja rosmariinista painajaisten torjumiseen.  

Kommendantens trädgård framför Lovisa stads museum inrättades år 1998 då man firade 250-årsjubileum av Svartholm och Lovisas fästningar. Kommendantens trädgård är en formbunden trädgård med över hundra växtarter, där det planterats nyttoväxtanläggningar för olika ändamål. I valet av växter har man strävat till att hålla sig till 1700- och 1800-tals växtarter och de är planterade enligt användningsändamål i medicinalträdgård, krydd- och grönsaksland, färg- och doftväxtland, samt blomsterland. Medicinalväxter kunde kommendanten ha nytta av till exempel genom att använda salvia för befrämjandet av matsmältning, lavendel mot sömnlöshet, rosmarin för avlägsnandet av mardrömmar osv.