Pitkänpöydäntalo

Mariankatu 7 / Mariegatan 7 * Kaisa ja Tuomo Korpela

Korpelan pihasta löytyy sekä perinnekasveja että hyötypuutarha. Yläpihalla on leikkimökki, joka nykyisin toimii kesäkanalana. Alapihan orangeriessa tomaatit, kurkut ja viiniköynnökset rehottavat sulassa sovussa. Alapiha toimi aikaisemmin talouspihana mutta nyt siellä on kymmenisen kasvilaatikkoa. Laatikkoviljelyn myötä päästiin eroon kotiloiden aiheuttamista tuhoista.

Hos Korpelas finns både gammaldags växter och en nyttoträdgård. På övre gården finns en lekstuga som nuförtiden fungerar som sommarhönshus. I orangeriet på nedre gården växer tomaterna, gurkorna och vinrankorna frodigt sida vid sida. Nedre gården fungerade tidigare som ekonomigård men nu finns där ett tiotal odlingslådor. Med odlingen i lådor slapp man problemen med sniglar.