Pitkänpöydäntalo

Mariankatu 7 / Mariegatan 7 * Kaisa ja Tuomo Korpela

Pitkänpöydäntalon 1300 neliön tontista puolet on puutarhaa. Pääosassa ovat vanhat, kestävät perennalajikkeet. Kasvilaatikoissa on hyötykasveja ja kesäkukkia. Orangeriessa viihtyvät viiniköynnökset ja kylmänarat hyötykasvit. Kesän kohokohta on pionien kukinta. Itsetehdyt mosaiikkityöt, veistokset ja käyttökeramiikka koristavat puutarhaa.

Pitkänpöydäntalon puutarhan päätarhuri on Kaisa. Tuomo auttaa raskaimmissa töissä ja rakenteluissa. Puutarhassa asuvat kanat ovat puutarhurille suuri apu, ne rakastavat voikukkaa ja niitä nyhdetään kanoille ahkerasti. Kanat huolehtivat myös etanoiden hävittämisestä. Lilli-labradori toimii puutarhan oksasilppurina ja on Kaisan mukana kaikissa puutarhatöissä. Lilli seuraa puutarhuria joka paikkaan ja auttaa erityisesti kaivuhommissa. Sadonkorjuun aikaan Lillin erityisherkkua ovat karviaiset.

Korpelan tontti on kooltaan 1300 neliötä; puutarhaa on noin puolet pinta-alasta. Puutarhassa on pääasiassa vanhoja, kestäviä perennalajikkeita. Lisäksi kasvilaatikoissa on hyötykasveja ja kesäkukkia. Orangeriessa viihtyvät viiniköynnökset ja kylmänarat hyötykasvit.

Kun Pitkänpöydäntalon puutarhureilta kysytään, koska puutarha on kauneimmillaan, vastauksena on, että jokainen vuodenaika on omalla tavallaan hieno. Kesän kohokohta on, kun pionit kukkivat.

Puutarhanhoito on Kaisan mielestä nautinnollista, jopa rikkakasvien kitkeminen ja etanajahti ovat palkitsevia. Sadonkorjuu on myös lähellä sydäntä, onhan toki loppukesästä ihana syödä itse kasvatettua ruokaa.

Kaisan keramiikkatyöt tuovat puutarhaan persoonallisen mausteen. Keraamikkona Kaisa suunnittelee ja toteuttaa vuosittain uusia ideoita puutarhaan. Suuri osa töistä on funktionaalisia, kuten kasvien tukia, ruukkuja ja lintujen juoma-altaita. Joka vuosi syntyy töitä myös ihan kauneuden vuoksi ja Kaisan uusimmat veistokset, mosaiikkityöt ja muut taideteokset pääsevät puutarhan koristeiksi.

Puutarhurin sanoin ”kaikki on vaan niin kivaa”! Ja kivaahan se on, kun puutarha on eläväinen, rento ja toimiva.

Hälften av den 1300 kvadratmeter stora tomten som hör till Pitkänpöydäntalo utgörs av en trädgård. Här spelar gamla, tåliga perenner huvudrollen. I odlingslådorna finns nyttoväxter och sommarblommor. I orangeriet trivs vinrankor och nyttoväxter som är känsliga mot kyla. Sommarens höjdpunkt är då pionerna blommar. Trädgården pryds av hemgjorda mosaikarbeten, statyer och brukskeramik.

I huvudsak är det Kaisa som sköter trädgården. Tuomo hjälper med de tyngsta jobben och med byggprojekt. Hönorna som bor i trädgården hjälper också till eftersom de älskar smörblommor och även ser till att sniglar hålls borta. Labradoren Lilli fungerar som ”flismaskin” för kvistar och hänger med Kaisa överallt där hon jobbar. Hunden tycker också om att gräva och då det är dags för skörd gillar hon krusbären.

Korpelas tomt är cirka 1300 kvadratmeter stor och ungefär hälften av den upptas av trädgården. I trädgården finns i huvudsak gamla perenner och i odlingslådorna nyttoväxter och sommarblommor. I orangeriet trivs vinrankor och nyttoväxter som är känsliga mot köld.

Då man frågar gårdens trädgårdsmästare vilken årstid trädgården är som vackrast säger de att den på sitt sätt är fin året om. Sommarens höjdpunkt är då pionerna blommar.

Kaisa tycker att trädgårdsskötsel ger njutning, det känns belönande till och med att rensa ogräs och plocka sniglar. Skördetiden ligger nära hjärtat, för visst är det härligt att i slutet av sommaren kunna äta mat som man själv odlat.

Kaisas keramikarbeten ger trädgården en personlig prägel. Hon planerar och förverkligar årligen nya idéer. Största delen av hennes arbeten har en funktion, det kan handla om något som ger stöd åt växterna, eller också tillverkar hon krukor och små bassänger där fåglarna kan dricka. Varje år föds även verk som tillför trädgården skönhet; statyer, mosaikarbeten och andra konstverk.

Med ägarens ord sagt: ”Allt är bara så roligt!” Och visst är det roligt då en trädgård är både levande och avslappnad och samtidigt funktionell.