Kuninkaanlampi

Kuhlefeltinkatu 8 / Kuhlefeltsgatan 8 * Olga Isaeva

Kuninkaanlammen tuhatneliöiseen, pursuavan runsaaseen puutarhaan mahtuu valtavasti kukkia ja monia harvinaisiakin lajeja. Olga kerää matkoilta siemeniä ja saa ne usein onnistumaan Loviisassa. Myös puutarhakahvila ja lahjapuoti houkuttelevat vierailijoita.

Kuninkaanlammen puutarhan nimellä on historiallinen tausta. Loviisan linnoittamiseen kuuluneen bastioni Adolf Fredrikin perustustyöt aloitettiin 1750-luvulla, mutta työt keskeytettiin ennen 1700-luvun loppua. Perustuksia varten tehty kaivanto täyttyi vedellä, ja näin syntyi Kuninkaanlampi.

Kuninkaanlammen puutarhassa on valtavasti ihanan värikästä kukintaa ja harvinaisiakin lajeja on runsaat määrät. Olga miettii puutarhaansa myös ulkomaanmatkoilla. Hän kerää mielenkiintoisilta vaikuttavien kasvien siemeniä ja kokeilee niiden menestymistä Loviisassa. Kokeilut ovat usein onnistuneet ja nyt saadaan nauttia muun muassa kukoistavista ruusuista ja erikoisista mehikasveista.

Puutarha on kaunis kaikkina vuodenaikoina. Herkimmät lajit siirretään talveksi talon lasikuistille, jossa ne hämmästyttävät talossa pimeinä vuodenaikoina vierailevia upealla vihreydellään. Puutarhan portit ovat aina avoinna vierailijoille. Ohikulkijat toivotetaan tervetulleiksi myös puutarhakahvilaan ja lahjapuotiin.

Instagram: ks. alh.

Kuninkaanlampi är en prunkande, rikt blommande trädgård omfattande 1000m2. Där finns plats för många blommande växter, även sällsynta sådana. Olga samlar intressanta frön då hon reser och hon får dem ofta att lyckas i Lovisa. Ett trädgårdscafé och en bod med gåvoartiklar lockar också besökare.

Det finns en historisk bakgrund för trädgårdens namn. På 1750-talet påbörjades bygget av Adolf Fredriks bastion som en del av befästningen av Lovisa. Arbetena avbröts i slutet av 1700-talet och det stora diket som hade grävts fylldes med vatten. Så föddes Kungsdammen.

I Kungsdammens trädgård är blomningen riklig och färggrann och det finns också flera sällsynta arter. Olga tänker på sin trädgård också på sina utlandsresor. Hon samlar frön från växter som hon tycker verkar intressanta. Sedan testar hon hur de klarar sig i Lovisa. Experimenten har ofta lyckats och nu får besökarna njuta av välmående rosor och unika suckulenter.

Trädgården är vacker under alla årstider. De mest känsliga växterna flyttas till en inglasad veranda på vintern, där de med sin fantastiska grönska överraskar de gäster som besöker huset under den mörka årstiden. Portarna till trädgården är alltid öppna för gäster. Förbipasserande är välkomma även till cafeterian eller till gåvoboden

Instagram: https://www.instagram.com/kuninkaanlampi/