Vanha puutarhurin piha 2019

Vanha puutarhurin piha on jyrkässä rinteessä sijaitseva perinnekasvipiha. 1950-luvulta 1970-luvun lopulle siellä viljeli puutarhuri vaimonsa kanssa hedelmäpuita sekä vihanneksia ja kukkia myytäväksi Loviisan torilla. Nykyinen omistaja – puutarhuri hänkin, hoitaa pihaa vanhaa kunnioittaen ja perinnekasveja vaalien. Periaatteena on luonnonmukaisuus ja ’hallittu hoitamattomuus’. Puutarhaan tutustuu parhaiten kiertämällä aistipuutarhapolun, jota kulkiessaan voi kokea voimaannuttavan vanhan puutarhan tunnelman kaikin aistein.

Vanha puutarhurin piha är en trädgård med gammaldags växter i en brant sluttning. Från 1950-talet till 1970-talets slut odlade där en trädgårdsentusiast med sin hustru fruktträd samt grönsaker och blommor för att säljas på Lovisa torg. Den nuvarande ägaren, även hon intresserad av trädgård, grundförbättrar gården med respekt och genom att värna om traditionella växter. Principen är naturenlighet och ´behärskad ovårdnad´. Bäst kan man bekanta sig med trädgården genom att ta en tur längs trädgårdsstigen för alla sinnen som ger en möjlighet att uppleva den kraftgivande stämningen i en gammal trädgård.