Villa Ekholm

Ympyrätie 8 / Kretsgången 8 * Hannele Aromaa

Hannelen perintötalon puutarha on kooltaan parituhatta neliötä. Hyötyviljelmät kukoistavat komeissa lavoissa ja rungolliset verenpisarat hämmästyttävät vierailijaa. Kukkapenkit tulvivat lajikirjoa ja huvimaja tarjoaa levähdyspaikan.

Hannelen puutarhalla ei ole omaa nimeä, mutta talo on äidinäidin isän rakentama ja hän oli nimeltään Karl Ekholm.

Hannele hoitaa hilkun alle kahdentuhannen neliön puutarhaansa yksin. Pääosassa puutarhassa ovat hyötyviljelmät, rungolliset verenpisarat ja noin 90 pelakuuta. Pelakuut ja verenpisarat Hannele talvettaa vinttikamarissa. Puutarhassa on myös vanhoja omenapuita. Vanhimmat niistä on istutettu siemenestä vuosina 1904 ja 1906.

Villa Ekholmin puutarha on parhaimmillaan heinä-elokuussa. Heinäkuussa nautitaan perennojen kukinnasta ja elokuussa taas on hyötypuutarha parhaimmillaan.

Puutarhan tulevaisuus ja kehittäminen on seuraavan sukupolven käsissä. Nyt Hannele keskittyy nauttimaan puutarhassaan jokavuotisesta kasvun ihmeestä ja toivottaa kaikki tervetulleiksi vanhaan perinnepuutarhaansa, kahvissa ja mehussa löytyy ja pihalla on tilaa istuskella rauhassa.

Hannele har ärvt sitt hus och trädgården är cirka tvåtusen kvadratmeter stor. Nyttoodlingarna finns i ståtliga lådor och fuchsiorna på stam imponerar besökaren. Det finns ett brett spektrum av olika arter i blombänkarna och ett litet lusthus ger en plats att vila i.

Hanneles trädgård har inget eget namn, men huset har byggts av hennes mormors far och han hette Karl Ekholm.

Hon sköter trädgården ensam. Den består i huvudsak av nyttoväxter, av fuchsior på stam och av cirka 90 pelargoner. Pelargonerna och fuchsiornaövervintrar i en vindskammare. I trädgården finns också gamla äppelträd. De äldsta har planterats som små plantor 1904 och 1906.

Villa Ekholms trädgård visar sin bästa sida i juli och i augusti. I juli kan vi njuta av blommande perenner och i augusti är visar nyttoväxterna sin prakt.

Trädgårdens framtid och utvecklingen av den sköter följande generation om. Just nu koncentrerar sig Hannele på att njuta av alla de underverk som årligen växer där och hon önskar alla välkomna till den traditionella gamla trädgården. Hon bjuder på kaffe och saft och i trädgården kan alla sitta i lugn och ro.