Engströms trädgård

Karttuhuoneenkatu 3 / Klapphusgatan 3 * Elise Engström ja Sakari Tola

Engströms handelsträdgård fanns under åttio års tid på detta en hektar stora område. Efter det blev tomten allt mer lik en skog, men nu har den röjts upp och påminner om en engelsk park. I den kuperade terrängen finns också ruiner av de gamla växthusen och ett helt nytt växthus. Än finns det kvar att röja. Stigar hjälper besökaren att orientera sig.

Det äkta paret Elises och Sakaris trädgård heter Engströms trädgård. På det en hektar stora området har det sedan 1891 funnits en handelsträdgård som Engströms släkt drivit. Den kommersiella verksamheten upphörde då 1960-talet övergick till 1970-talet. Elise tillhör den fjärde generationen i släkten. Hennes pappa Ralf Engström var den sista handelsträdgårdsmannen på tomten. Nu påminner trädgården om en engelsk park med sina välskötta gräsmattor.

Engströms trädgård gränsar till Kungsdammen. Den kuperade terrängen består av en enorm gräsplan och ett stort antal träd, buskar och planteringar. Här finns också ruiner från de gamla växthusen och ett helt nytt växthus. Namngivna stigar hjälper besökaren att orientera sig.

Trädgården är kanske som vackrast mitt på sommaren då rosorna blommar. Men det finns blommande växter också tidigt på våren. I augusti är det perennernas tur att lysa. Mest belönande har det känts för ägarna att röja bort buskar och träd så att tomten sakta men säkert förvandlats till något som påminner om en engelsk park.

I dag erbjuder tomten ett heltidsarbete åt det pensionerade paret. Hjortar som för första gången i höstas dök upp i trädgården utgör en utmaning. Varje vinter har paret lyckats skydda växterna mot hararnas besök, men nu funderar de hur de ska skydda planteringarna då hjortarna kommer. Trädgården är inte annars heller någonsin klar, det återstår mycket att röja innan Elise och Sakari är nöjda. Inom fem år kanske de har lyckats få bort det sista vildvuxna från tomten.

Med ägarens ord sagt: ”Att sköta en trädgård är en hobby som slukar all tid och alla pengar, och det finns ingen rim och reson med det”. Då man tar hand om en historisk och kuperad park har man inga fritidsproblem.

Engströmin kauppapuutarha toimi näillä hehtaarin tiluksilla 80 vuoden ajan. Sen jälkeen tontti metsittyi, mutta nyt se on raivattu muistuttamaan englantilaista puistoa. Kumpuilevassa maastossa on myös vanhojen kasvihuoneiden rauniot sekä uusi kasvihuone. Vielä riittää raivattavaakin. Polut helpottavat suunnistamista.

Aviopari Elisen ja Sakarin puutarhan nimi on Engströms trädgård. Hehtaarin tiluksilla on toiminut tällä nimellä Engströmin suvun hoitama kauppapuutarha vuodesta 1891. Kaupallinen toiminta loppui 1960/70-luvun vaihteessa. Elise edustaa neljättä Engströmien puutarhanhoitajien sukupolvea ja hänen isänsä Ralf Engström oli viimeinen kauppapuutarhuri tällä tontilla. Nykyisin puutarha muistuttaa englantilaista puistoa hyvin hoidettuine nurmikenttineen.

Engströms trädgård rajoittuu Kuninkaanlampeen. Kumpuilevassa maastossa on iso nurmikenttä ja runsaasti puita, pensaita ja istutuksia sekä vanhojen kasvihuoneiden rauniot, joiden keskellä on myös uusi kasvihuone. Merkityt polut helpottavat suunnistamista.

Puutarha on ehkä näyttävimmillään ruusujen aikaan keskikesällä, mutta puutarhassa on paljon kukkia myös varhain keväällä. Elokuussa puolestaan loistavat perennat. Palkitsevinta on ollut omin käsin raivata metsittynyt ja pusikoitunut tontti vähitellen muistuttamaan englantilaista puistoa.

Nykyisin tontti tarjoaa kahdelle eläkeläiselle kokopäivätyön. Haastetta tuovat uutena ilmiönä metsäkauriit. Joka talvi on osattu suojautua rusakkoja vastaan, mutta nyt mietitään, miten selviydytään kauriiden kanssa. Puutarha ei muutenkaan ole koskaan valmis, aika paljon on vielä raivattavaa ennen kuin Elise ja Sakari ovat tyytyväisiä. Viidessä vuodessa varmaan loputkin ryteiköt ovat poissa, jos hyvin käy.

Puutarhurin omin sanoin: ”Puutarhanhoito täyttää harrastuksen tuntomerkit eli vie kaiken ajan ja rahat, eikä siinä ole mitään järkeä”. Kun hoitaa historiallista ja kumpuilevaa puistoa, vapaa-ajan ongelmia ei pääse syntymään!

Trädgårdens karta – Puutarhan kartta