Komendantin puutarha – Kommendantens trädgård

Komendantinkuja 4 / Kommendantsgränd 4

Loviisan kaupungin museon edustalla sijaitseva Komendantin puutarha perustettiin vuonna 1998, jolloin vietettiin Svartholman ja Loviisan linnoitusten 250-vuotisjuhlaa. Kasveiksi valittiin 1700- ja 1800-luvun kasvilajeja, jotka on istutettu käyttötarkoituksensa mukaan lääkekasvitarhaan, yrtti- ja kasvimaahan, väri- ja tuoksupuutarhaan sekä kukkamaahan. Kasvilajeja on yli sata. Linnoituksen komendantti käytti aikoinaan muun muassa salviaa ruoansulatuksen edistämiseen, laventelia unettomuuden parantamiseen ja rosmariinia painajaisten torjumiseen.

Kesäkuussa 2020 puutarha sai kahdeksan uutta omenapuuta. Itäisen käytävän varteen istutetut viisi puuta on vartettu Loviisan ruotsinkielisen kansalaisopiston pihan vanhoista omenapuista. Kolme muuta puuta ovat lajikkeita, jotka olivat ennen yleisiä Itä-Uudenmaan puutarhoissa.

Kommendantens trädgård framför Lovisa stads museum inrättades år 1998 då man firade 250-årsjubileum av Svartholm och Lovisas fästningar. Kommendantens trädgård är en formbunden trädgård med över hundra växtarter, där det planterats nyttoväxtanläggningar för olika ändamål. I valet av växter har man strävat till att hålla sig till 1700- och 1800-tals växtarter och de är planterade enligt användningsändamål i medicinalträdgård, krydd- och grönsaksland, färg- och doftväxtland, samt blomsterland. Medicinalväxter kunde kommendanten ha nytta av till exempel genom att använda salvia för befrämjandet av matsmältning, lavendel mot sömnlöshet, rosmarin för avlägsnandet av mardrömmar. 

I juni 2020 fick trädgården åtta nya äppelträd. De fem träden längs den östra gången har alla ympats från gamla äppelträd som växer på Medborgarinstitutets gård i Lovisa. De tre övriga är gamla sorter som förut var allmänna i trädgårdarna i Östra Nyland.