Kerttulan taidepuutarha

Paavalinkyläntie 651 / Påvalsbyvägen 651 * Luru Hirva ja Masa Karhula

Lurun ja Masan 3000 neliön puutarhassa viihtyvät sulassa sovussa niin kukat, yrtit ja hyötykasvit kuin myös pariskunnan tekemä taide ja pienveistokset. Uusia kukkapenkkejä, pensaita ja oleskelupaikkoja ilmestyy joka kesä ikivanhojen ja uudempien hedelmäpuiden joukkoon. Puutarha ja kasvihuone toimivat myös olohuoneena. Piharakennuksessa on taidepuoti.

Lurun ja Masan noin 3000 neliön Kerttulan taidepuutarha on nimetty rakkaan talon mukaan. Talo taas puolestaan on saanut nimensä Kerttu-koiralta. Taidepuutarha on luonteva lisä nimelle, sillä puutarhassa on esillä paljon Lurun ja Masan taidetta, keramiikkaa ja pienveistoksia. Taidetta voi myös ostaa, sillä piharakennuksen satulahuoneessa on pariskunnan tekemän taiteen pop up -puoti.

Puutarha on puolet vuodesta olohuone, joten siitä pitää huolta koko perhe. Isäntä Masa on vastuussa nurmikosta ja rakenteellisista töistä. Luru, Kerttulan emäntä, vastaa suunnittelusta, kukista, hyötypuutarhasta ja siitä, että puutarhassa hommat ei lopu. Kerttu-koira on apuna ihan kaikissa puutarhatöissä, suurimpana intohimonaan kitkeminen.

Kerttulan taidepuutarha on rakentunut rennosti ja pikkuhiljaa. Kukat, yrtit ja hyötykasvit kasvavat sulassa sovussa eri puolilla pihaa. Potagerin lisäksi puutarhassa on kasvihuone, joka toimii sekä oleskelutilana että kasvimaana. Pihalla on lisäksi ikivanhoja ja uusia hedelmäpuita, marjapensaita ja useita oleskelualueita. Puutarha elää ja muuttuu jatkuvasti. Uusia kukkapenkkejä, pensaita ja oleskelupaikkoja ilmestyy joka kesä.

Kun puutarhuria pyydetään kertomaan mottonsa, hän lainaa Nalle Puhia: ”Parasta ei ole hunaja, vaan hetki ennen hunajaa”. Ja kyllähän siitä hetkestä nautitaan rennossa, herkullisessa ja viihtyisässä Kerttulan taidepuutarhassa, jossa jokainen vuodenaika on yhtä rakas. Kerttulan intohimoiset ruoanlaittajat nauttivat suunnattomasti hyötypuutarhan antimista. Kevät aloitetaan maa-artisokalla, sitten nousevat parsat ja omat mansikat. Ihanaa on myös viettää joutilasta aikaa ystävien kanssa puutarhassa grillaillen ja chillaillen. Talvella on ihana istua kasvihuoneessa tai puutarhassa vällyjen alla nauttien kuumaa glögiä lumen leijaillessa maahan.

Instagram: @kerttulantaidepuutarha

I Lurus och Masas 3000 kvadratmeter stora trädgård lever blommor, örter och nyttoväxter i harmoni med varandra tillsammans med den konst och små skulpturer som paret har skapat. Varje sommar dyker nya blombänkar och buskar upp, liksom även platser där man kan sitta och njuta varje sommar bland urgamla och nya fruktträd. Trädgården och växthuset fungerar också som vardagsrum, och i gårdsbyggnaden finns en konstbod.

Konstträdgården Kerttula har samma namn som det kära huset. Huset har i sin tur fått samma namn som familjens hund, Kerttu. Konstträdgård är en naturlig förlängning på namnet eftersom där finns mycket konst, keramik och små skulpturer som Luru och Masa har skapat. Konst finns också till salu, i gårdsbyggnadens sadelkammare har paret öppnat en pop up-bod.

Under ett halvt års tid utgör trädgården ett vardagsrum, det ser hela familjen till. Husbonden Masa ansvarar för gräsmattan och för byggnadsarbeten. Luru är värdinna och ansvarar för planering, blommor, nyttoträdgården och hon ser till att jobbet i trädgården inte tar slut. Hunden Kerttu hjälper till med alla trädgårdssysslor, största passionen är att rensa ogräs.

Konstträdgården har kommit till utan stress och format sig så småningom. Blommor, örter och nyttoväxter lever i harmoni med varandra på olika områden i trädgården. Utöver potageren finns det ett växthus med ett trädgårdsland men där är det också möjligt att koppla av. På gården finns dessutom urgamla och nya fruktträd, bärbuskar och olika områden där man kan ta det lugnt. Trädgården lever och förändras hela tiden. Nya blombänkar, buskar och platser för avkoppling dyker upp varje sommar.

Då vi ber trädgårdsmästaren säga sitt motto citerar hon Nalle Puh: ”Det viktigaste är inte honungen, utan stunden innan honungen”. Och visst njuter man av stunden i den avslappnande, delikata och trevliga miljö som Kerttula konstträdgård utgör. Där är varje årstid lika kär. Masa och Luru älskar att göra mat och de njuter av allt det som trädgårdens nyttoväxter ger dem. På våren börjar de med jordärtskockor, sedan kommer sparrisen och jordgubbarna. Det är också underbart att tillbringa lata stunder med vänner i trädgården där man grillar och chillar. Om vintrarna är det skönt att sitta i växthuset eller i trädgården under skinnfällar och njuta av varm glögg då snön singlar mot marken.

Instagram: @kerttulantaidepuutarha