Tallipuutarha LOWE Lusitano

UUSI KOHDE / NY I ÅR

Hommansbyntie 128 / Hommansbyvägen 128 * Antti Matikainen

Tallipuutarhan 400 neliöön mahtuu monta osaa. Se on kiertotalouteen perustuva, villi ja vapaa hyötypuutarha, jossa kaikki kasvatetaan permakulttuurin periaatteilla, mm. perunat heinäpaaleissa tai olkikatteessa maan päällä. Yrtit ja luonnonkukat ovat keskeinen osa puutarhaa. Syyskesällä sadat kurpitsat valtaavat kaiken ja kasvavat puiden oksillakin. Pop up -kahvila Tyyni.

Antti Matikaisen monesta osasta koostuva puutarha on yhteensä noin 400 neliön kokoinen. Kiertotalouteen perustuva hyötypuutarha on perustettu LOWE Lusitano -tallin yhteyteen. Kun perhe muutti Helsingistä Loviisaan, he toivat samalla lusitanohevoset Portugalista Suomeen ja perustivat oman tallin nimeltä LOWE Lusitano.

Puutarhanhoidon ohella perhe harrastaa historiallista ratsastusta, kilpailee SM-tasolla ja kasvattaa barokkirotuisia lusitanohevosia. Perhe hoitaa puutarhaansa yhdessä ja ihanat naapurit ovat tarvittaessa suunnittelu- ja konsultointiapuna. Tallin hevoset ovat tärkeässä roolissa, sillä vihannekset kasvatetaan oman tallin lannalla, heinällä ja oljella. Puutarha kasvaa kirjaimellisesti hevosvoimalla.

Puutarhassa kasvatetaan kaikki permakulttuurin periaatteilla eli puutarhan hoito perustuu ekologisesti kestävään viljelyyn. Vahvin multa käytetään ensin mm. kurpitsoiden ja kurkkujen viljelyyn. Käytössä on kiertopenkkiviljely. Perunat kasvat heinäpaaleissa tai olkikasvatuksella maan päällä. Yrtit ja luonnonkukat ovat keskeinen osa puutarhaa. Puutarha on parhaimmillaan elo-syyskuussa, kun sadat kurpitsat ovat vallanneet kaiken ja kasvavat jopa puiden oksilla roikkuen.

Puutarhurin omin sanoin: ”Puutarhamme on villi ja vapaa ja nautimme suuresta sadosta, perhosista, mehiläisistä ja on ilo jakaa runsasta satoa myös ystäville ja naapureille.” Antin vaimo siteeraa Winston Churchilliä kuvatessaan puutarhanhoitoaan: ”Menestys on kompastelua epäonnistumisesta epäonnistumiseen ilman innostuksen kadottamista.”

Puutarhassa viettää eläkepäiviä myös sympaattinen kahvilaterassi Tyyni, joka on siirretty Töölönlahden rannalta Hommansbyn kylään. Tyyni avataan puutarhapäivien aikaan pop up kahvilana, josta saa ihania puutarhan yrteillä maustettuja herkkuja ja kahvia.

Trädgården är 400 kvadratmeter stor och består av många delar. Den bygger på cirkulär ekonomi och har en vild och fri nyttoträdgård där allt odlas enligt permakulturens principer. Bland annat odlas potatis i höbalar eller på jord täckt med halm. Örter och vilda blommor utgör en central del av trädgården. Mot sensommaren tar hundratals pumpor över, de växer till och med på trädens grenar. Gårdens pop-up-café heter Tyyni.

Antti Matikainens trädgård som består av många delar är ungefär 400 kvadratmeter stor. Nyttoträdgården som bygger på cirkulär ekonomi har grundats i anslutning till LOWE Lusitano-stallet. Då familjen flyttade från Helsingfors till Lovisa tog de med sig lusitanohästarna från Portugal till Finland och grundade ett stall som fick namnet LOWE Lusitano.

Vid sidan av trädgårdsskötseln ägnar sig familjen åt historisk ritt, tävlar på FM-nivå och föder upp barockhästar av lusitanoras. Familjen sköter trädgården tillsammans och underbara grannar ställer upp vid behov som konsulter och hjälper till med planering. Stallets hästar har en viktig roll. Grönsakernas gödsel kommer från stallet och i odlingen används även hö och halm. Bokstavligen kan man säga att trädgården växer av hästkraft.

Allt i trädgården odlas enligt permakulturens principer och trädgården sköts på ett ekologiskt hållbart sätt. Den starkaste myllan används bland annat i odlingen av pumpor och gurka. I odlandet praktiseras växelbruk, potatisen växer i höbalar eller på marken täckta av halm. Örter och vilda blommor spelar en central roll i trädgården. Tallipuutarha visar sin bästa sida i augusti-september då hundratals pumpor har tagit över och till och med växer på trädens grenar.

Med ägarens egna ord sagt: ”Vår trädgård är vild och fri och vi njuter av den stora skörden, av fjärilar och bin. Med glädje ger vi även en del av den rika skörden till vänner och grannar.” Anttis hustru citerar Winston Churchill då hon beskriver sin trädgårdsskötsel: ”Framgång är att gå från ett misslyckande till ett annat med oförminskad entusiasm”.

I trädgården har den sympatiska caféterrassen Tyyni sina pensionärsdagar. Den har flyttats från Tölövikens strand till Hommansby. Under de öppna trädgårdsdagarna finns här ett pop-up-café där kunderna kan köpa kaffe och delikatesser smaksatta med kryddor från gården.