Solhem

Solhemintie 17 / Solhemsvägen 17 * Liz ja Tom Paavolainen

Solhemin 1,2 hehtaarin aurinkoisessa puutarhassa kohtaavat muodollinen englantilainen ja vapaampi pohjoismainen tyyli. Tärkeimpiä kasveja ovat perennat, ruusut ja kevätsipulit, mutta puutarhassa on myös satoisa kasvimaa ja kasvihuone. Satavuotiaiden omenapuiden lisäksi on hankittu uusia. Pergolan köynnösten odotetaan kasvavan katetuksi kujaksi talolta merelle.

Solhem on etelärannalla Sarvisalossa ja aurinkoinen sijainti antoi nimensä talolle ja puutarhalle jo vuonna 1908. Puutarhasta vastaa lähinnä Liz, mutta Tom auttaa ruohonleikkuussa ja raskaissa töissä. Mäyräkoira Eddy avustaa puutarhatöissä siirtelemällä Lizin työkaluja paikasta toiseen Millie-kissan valvovan katseen alla.

Solhemin mukana tuli kolme yli satavuotiasta omenapuuta. Liz ja Tom ovat hankkineen lisää omenapuita rakentaakseen hedelmätarhan. Vaikka Lizin pääasiallisena kiinnostuksen kohteena ovat perennat, ruusut ja kevätsipulit, puutarhassa on myös kasvimaa ja kasvihuone, joista riittää satoa koko kesäksi. Lizin koristetarha on pääosin puutarhan takaosassa, koska siellä rakkaat kasvit ovat suojassa eläimiltä, joita saarella on runsaasti.

Riippuen kevään etenemisestä Solhemin puutarha on parhaimmillaan joko kesäkuun lopussa tai heinäkuun alussa. Silloin ruusujen ja perennojen kukinta on runsaimmillaan. Toisaalta myös toukokuussa on upeaa, kun narsissit kukkivat nurmikolla.

Liz rakastaa puutarhanhoitoa, sillä se antaa mahdollisuuden olla luova ja nauttia luonnon ihmeistä. Ei ole hienompaa kuin se, että siemenet ja taimet muuttuvat kauniiksi kukiksi ja herkullisiksi vihanneksiksi puutarhurin huolellisessa hoivassa. On myös mukavaa nauttia käsiensä jäljestä, kun itse valitut kasvit joka vuosi kasvavat upeammiksi. Nyt Solhemissä odotetaan erityisesti, että pergolan köynnökset kasvaisivat nopeasti ja muodostaisivat katetun kujan talolta merelle.

Puutarhurin omin sanoin: ”My love of gardening started when I was just 8 years old and was taught to me by my great aunt Lizzie in Scotland. For this she is ever remembered”. Lizin puutarha on nyt Suomessa ja Solhemissa kohtaavat englantilainen ja pohjoismainen tyyli. Brittiläisenä Liziä kiehtoo muodollisempi puutarhatyyli. Suuressa puutarhassa joutuu kuitenkin vähän joustamaan toiveistaan, kun ideoita ja suunnitelmia toteuttaessa pitää ottaa huomioon oma ikä ja kyvyt ja myös saaristossa elävät luonnon eläimet.

Solhem som är en 1,2 hektar stor och solig trädgård möter en formellengelsk stil en mer fri nordisk stil. De viktigaste växterna är perenner, rosor och vårens lökväxter, men i trädgården finns också ett trädgårdsland som ger bra skörd och ett växthus. Utöver de hundra år gamla äppelträden har även nya skaffats. Klätterväxterna i pergolan skapar förhoppningsvis i framtiden en liten gränd med grönt tak som leder från huset till havet.

Solhem ligger på en strand med söderläge på Sarvsalö och fick sitt namn redan 1908 just på grund av det geografiska läget. Det är i första hand Liz som sköter den, men Tom hjälper med gräsklippning och andra tunga arbeten. Taxen Eddy hjälper genom att flytta Liz arbetsredskap från en plats till en annan under uppsikt av katten Millie.

Då Liz och Tom köpte huset fick de också tre över hundra år gamla äppelträd. För åtta år sedan beslöt de sig för att anlägga en fruktträdgård och skaffade då fler äppelträd. Fastän Liz i huvudsak är intresserad av perenner, rosor och vårens lökväxter finns det också ett trädgårdsland och ett växthus på Solhem, och de ger skörd hela sommaren. Liz prydnadsträdgård finns på den bakre delen av tomten. Där får de kära växterna vara ifred för olika djur som det finns gott av på ön.

Beroende på hur våren utvecklar sig är Solhem som bäst antingen i slutet av juni eller i början av juli. Då blommar rosorna och perennerna. Å andra sidan är också maj månad fin, då finns det narcisser på gräsmattan.

Liz älskar trädgårdsskötsel. Den ger henne möjlighet att vara kreativ och att njuta av naturens under. Det finns inget finare än att se frön och plantor utvecklas till vackra blommor eller delikata grönsaker efter en varsam vård. Det är också trevligt att njuta av det som händerna skapat, då växter hon själv valt blir vackrare för varje år. Nu väntar Solhems ägare särskilt på att klätterväxterna i pergolan ska växa fort och bilda ett tak över gången som leder från huset till havet.

Med trädgårdsägarens egna ord sagt: ”My love of gardening started when I was just 8 years old and was taught to me by my great aunt Lizzie in Scotland. For this she is ever remembered”. Liz har nu sin trädgård I Finland och där möter den engelska stilen den nordiska. Som en britt Liz fascineras hon av en mer formell stil i trädgården. I en stor trädgård måste hon ändå ge efter en aning då det gäller önskemål, idéer och planer. Hon behöver ta i beaktande sin egen ålder och förmåga och även de djur som lever i skärgårdsnaturen.

Tutustu alueeseen/ Bekanta dig med området Isnäs – Sarvisalo