Varjon puolella

Wredentie 3 / Wredevägen 3 * Jaana Vanne

Jaanan varjoisassa tuhatneliöisessä vehreässä ja osittain metsäisessä puutarhassa viihtyvät lehtometsän luonnonkasvit ja varjosta pitävät koristekasvit. Valkoiset kukat ja tummalehtiset kasvit luovat kontrasteja ja edellisen asukkaan istuttamat isot rodot ja pionit komistavat kokonaisuutta. Erityisharrastuksena Jaanalla ovat saniaiset, joita hän kerää koko ajan lisää. Ainoita hyötykasveja täällä ovat yrtit.

Jaanan puutarha Varjon puolella on saanut nimensä puutarhan kasvuolosuhteista. Puutarhassa on toki sekä puolivarjoa että auringon pilkahduksia, mutta nimensä mukaisesti etenkin varjoa löytyy ja puutarhassa viihtyvätkin lehtometsän luontaiset kasvit ja puolivarjon ja varjon kasvit. Jaana hoitaa puutarhaa pääosin itse, mutta mies on kätevä rakentaja ja tehnyt terassit ja muut rakenteet. Suunnitteilla on vuoden parin sisällä uusi puuvaja ja pieni tasanne metsän reunaan lintujen tarkkailua varten. Linnunpönttöjä mies on myös tehnyt paljon.

Jaana on rakentanut puutarhaansa vuodesta 2014 alkaen. Tontti oli ollut pitkään hoitamaton ja rikkaruohojen vallassa, mutta jäljellä oli edellisen edesmenneen puutarhaharrastajan kasveja. Jaana luokittelee puutarhansa pieneksi, mutta lehtometsikön tyyppisen alueen reunalla olevasta puutarhasta löytyy paljon kasveja, kuten perintönä säilyneitä isoäidin pioneita, suuria rodoja ja keväisiä sipulikasveja. Puutarhurin kiinnostuksena on saniaislajien kerääminen ja hän toivookin, että vuosien kuluttua puutarhaa voisi sanoa saniaispuutarhaksi. Myös vesielementti on Jaanalle tärkeä. Isohko, lähinnä koristeallas, sijaitsee alapation vieressä.

Varjon puolella tyyli on rennosti hallittua; puutarha on parhaimmillaan kesäkuussa, kun isot vanhat rhodot kukkivat täysillä. Toki kukinta vaihtelee vuosittain. Ihanaa aikaa on myös tontilla alkuperäisinä olleiden vanhojen mahonioiden ja vuohenjuurien kukinta.

Puutarhurin omin sanoin: ”Nautin luonnosta ja haluan käyttää luovuuttani puutarhassa, vertaisin puutarhanhoitoa taulun maalaamiseen”. Jaanan taiteellisuus näkyy esimerkiksi kasvivalinnoissa. Hän on lisännyt erityisesti tummalehtisiä kasveja, valkoisia kukkia ja kirjavalehtisiä kasveja etsiessään kontrasteja. Jaana suosii myös mustaa esimerkiksi kalusteissa ja ruukuissa. Nämä elementit ovat ehkä aika moderneja, talokin kun on laatikkotyylinen. Jaana kuuli jostain, että puutarhanhoito on pääasiassa ”puutarhan siivoamista”. Se on mielessä jatkuvasti. Mutta ei pahalla, eikä se estä nautintoa!

Oheisohjelmaa puutarhassa:

3.8. klo 12 – 13 Bokashin taustaa, käyttö ja tulokset / Linda Wirtanen – Viidakkotohtori

Muun puutarhan viherjätteen fermentointi. Mustaherukkamehulle tuoksuvan nokkosvesilannoitteen teko. Mahdollisuus ostaa bokashi -aloituspaketti.

I Jaanas grönskande nästan tusen kvadratmeter stora trädgård trivs naturliga lundartade skogens växter och prydnadsväxter som gillar skugga. Vita blommor och växter med mörka blad skapar kontraster, och rododendron och pioner som förra ägaren på gården planterat gör helheten stilig. Jaana har ormbunkar som specialintresse och hon samlar hela tiden fler av dem. De enda nyttoväxterna här utgörs av örter.

Jaanas trädgård har fått sitt namn Varjon puolella på grund av de skuggiga förhållandena. Några solglimtar når ändå trädgården och den ligger ibland i halvskugga, men såsom namnet antyder bjuder den på mycket skugga där lundens växter trivs och även andra växter som vill ha skugga. Jaana sköter i huvudsak trädgården själv, men hennes man är händig och har byggt terrasser och andra konstruktioner. Paret planerar bygga ett nytt vedlider inom ett par år och en liten plattform vid gränsen till skogen så att de kan iaktta fåglar. Fåglarna är mannens viktiga hobby, han har byggt fler fågelholkar.

Jaana har skapat sin trädgård sedan 2014. Tomten var länge förvildad och där fanns mycket ogräs, men även växter som den förra trädgårdsägaren lämnade efter sig. Jaana säger själv att hennes trädgård är liten, men vid kanten till den lundartade skogen finns många växter, till exempel pioner som Jaana fått i arv av mormor, stora rododendron och vårens lökväxter. Hon samlar på ormbunksväxter och önskar att hon om några år kan namnge trädgården efter dem. Även vattenelement är viktiga för Jaana. En rätt stor bassäng fungerar som prydnad vid den nedre altanen.

Stilen i Varjon puolella är både cool och behärskad. Trädgården visar sin bästa sida i början av sommaren, i juni blommar de gamla stora rododendronbuskarna för fullt. Blomningen varierar från år till år. En underbar tid är det på tomten också då mahonia och gemsrot blommar.

Med trädgårdsägarens egna ord sagt: ”Jag njuter av naturen och vill använda min kreativitet i trädgården, jag jämför trädgårdsskötsel med tavelmåleri”. Jaanas konstnärliga sida syns bland annat i valet av växter. Hon har tagit in växter med mörka blad i sin trädgård, vita blommor och växter med brokiga blad för att få kontraster till stånd. Hon föredrar också svart, speciellt då det gäller möbler och krukor. De här elementen är kanske rätt moderna, också huset har formen av en låda. I Jaanas trädgård njuter man av det som är behärskat men samtidigt råder här även en vild frid. Jaana har hört sägas att trädgårdsskötsel i huvudsak handlar om att ”städa trädgården”. Det är något hon tänker på hela tiden. Men inte så att hon blir störd av det, och inte så att det hindrar njutningen.

Program i trädgården:

3.8 kl 12 – 13 Vad är bokashi, användning och resultat. / Linda Wirtanen – Viidakkotohtori

Fermentering av annat grönt avfall i trädgården. Tillverkning av svartvinbärsdoftande nässelvatten för gödsling. Det finns möjlighet att köpa ett bokashi-startpaket.