Villa Vallaton

Pitäjäntie 7a / Sockenvägen 7a * Petra Makkonen

Lähes hehtaarin kokoinen puutarha rajoittuu metsään. Petra on puutarhuri, floristi ja pihasuunnittelija, joten puutarhan rakentamista ohjaavat estetiikka ja kokeilunhalu. Siemenet on kerätty mikä mistäkin, ja istutuslaatikoista koostuva ´Labyrintti´ on yksi kokeilujen kohde. Puutarha on vallaton, yllättävä ja monipuolinen.

Petran puutarhan nimi Villa Vallaton syntyi talon menneisyydestä pappilana ja kunnantalona. Kunnallinen ja kirkollinen valtakausi ovat ohi, ja talo tontteineen on nyt vallaton sanan kaikissa merkityksissä.

8000 neliön puutarhaa hoitaa enimmäkseen Petran äiti, joka myös asuu Villa Vallattomassa. Apulaisina äidillä on Petran lisäksi kanoja, kani, kissa ja koira. Erityisesti kanat ovat hyödyllisiä apureita. Kanalan kompostista saa hyvää lannoitetta, kanat syövät tuhoeläimet etanoista käärmeisiin, ja kylpiessään ja ruokaa etsiessään ne kuohkeuttavat multaa. Kääntöpuolena on, että kanat syövät myös hyötykasveja mielellään, mansikoiden kukat sekä tillin ja porkkanan taimet erityisenä herkkuna.

Puutarhan rakentamista ohjaa estetiikka ja kokeilunhalu. Petra on puutarhuri, floristi ja pihasuunnittelija ja sen huomaa. Istutuslaatikoista koostuva suuri ´Labyrintti´ on yksi paikka ammattilaisen kokeiluille. Labyrintin hyöty-, yksi- ja monivuotiset kasvit on enimmäkseen kasvatettu siemenistä, jotka on poimittu milloin mistäkin matkojen varrelta. Labyrintistä osa kasveista siirtyy muualle pihaan kasvettuaan riittävän isoksi ja tehden tilaa uusille kokeiluille.

Puutarhassa on vuoden jokaisena päivänä jotain hienoa. Koska puutarha rajoittuu metsään, vuodenajan muutokset ovat kuin luontodokumenttia katsoisi. ”Palkitsevinta puutarhanhoidossa on kokea kasvun ihme, nähdä pienen taimen tulevan esiin siemenestä, jonka olen kuljettanut jostain, opiskellut sen ominaisuuksia ja istuttanut sopivaan multaseokseen”, Petra kertoo.

”Puutarhakoulusta valmistuessani 1993 sain mummilta lahjaksi ison puutarhakirjan, jonka sisälehteen mummi oli kirjoittanut: ’Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.’ Kirja on edelleen käytössä.”

Kun puutarha on vallaton, yllättävä ja monipuolinen, puutarhanhoidon tärkeys ja toisaalta rento nautiskelu ovat tasapainossa.

https://www.facebook.com/VilllaVallatonStromfors/

Den nästan en hektar stora tomten gränsar till skogen. Petra är trädgårdsmästare, florist och hon planerar även andras gårdar. Då hon bygger sin trädgård är det estetik och en vilja att experimentera som gäller. ”Labyrinten” som skapats av odlingslådor är ett av dessa experiment, och frön har hon samlat från olika platser. Trädgården är såväl bångstyrig som överraskande och mångsidig.

Namnet Villa Vallaton har med husets förflutna att göra. Det har fungerat först som prästgård och sedan som kommunhus. Nu är den kommunala och kyrkliga tiden förbi, och huset med tomten är bångstyrig på många sätt.

För det mesta är det Petras mamma som sköter den 8000 kvadratmeter stora trädgården. Hon bor också i Villa Vallaton och dessutom finns där hönor, en kanin, en katt och en hund. Särskilt hönorna är nyttiga hjälpredor. Från hönsgårdens kompost får trädgården fin gödsel, och hönorna äter skadedjur, sådana som sniglar och ormar. Då hönorna vill ta ett bad eller letar efter mat luckrar de upp jorden. Avigsidan av det hela är att hönorna också gärna äter nyttoväxter, till exempel jordgubbsplantornas blommor. Morötternas och dillens plantor är särskilda delikatesser.

Då trädgården byggs är det estetik och en vilja att experimentera som gäller. Petra är trädgårdsmästare, florist och hon planerar även andras gårdar, vilket märks. Den stora ”Labyrinten” som skapats av odlingslådor är en plats där proffset kan experimentera. De flesta nyttoväxterna och de ett- och mångåriga växterna har drivits upp från frön, som Petra samlat under olika resor. En del av växterna flyttas från Labyrinten till andra platser på tomten då de vuxit tillräckligt mycket, och ger då plats för nya experiment.

Varje dag finns det något vackert i trädgården. Då den gränsar till skogen är det som att se en dokumentärfilm som visar hur årstiderna växlar i naturen. ”Det mest belönande med trädgårdsskötsel är att få uppleva växtkraften, att se hur det kommer upp plantor från fröna som jag har fraktat någonstans ifrån, vars egenskaper jag studerat och sedan sått i en lämplig blandning av mylla”, säger Petra.

”Då jag blev klar från trädgårdsskolan 1993 fick jag en stor trädgårdsbok som gåva av min mormor. På en av insidorna har hon skrivit ’Inget är så viktigt som trädgårdsskötsel, och inte heller den är viktig’. Jag använder fortfarande boken.”

Då trädgården är bångstyrig, överraskande och mångsidig blir det balans, dels mellan avslappnad njutning, dels mellan trädgårdsskötseln som också är viktig.