Mielikuvamatkaajan puutarha

UUSI KOHDE / NY I ÅR

Villa Iiris, Koukkukuja 4 / Krokgränd 4 * Nunu Laitinen ja Toni Väkeväinen

Tässä puutarhassa on keskitytty luoviin ideoihin, kukkiin ja pörriäisten ja perhosten hyvinvointiin. Hyötykasvejakin on, mutta pääosin puutarha on pyhitetty silmänruualle.

Noin 900-neliöistä Mielikuvamatkaajan meditaatiopuutarhaa hoitaa Nunu miehensä Tonin kanssa. Puutarha on saanut nimensä siitä, että puutarhanhoito on omistajilleen terapeuttista ja meditatiivista läsnäoloa tässä hetkessä. Nunu kertoo meditoivansa istuttaessaan tai kitkiessään kukkapenkkiä, leikatessaan nurmikkoa tai maatessaan riippukeinussa.

Toni hoitaa nurmikonleikkuun ja auttaa puutarhan rakenteiden kanssa, Nunu huolehtii istutuksista, ideoinnista ja pääosin toteutuksesta. Rakas vanha kissarouva Tikru valvoo puutarhatöitä enää viimeisestä leposijastaan tuijan alla.

Puutarha on vielä alkutekijöissään. Asioiden annetaan johtaa seuraavaan ilman erityistä suunnitelmaa, sillä puutarha kertoo tekijälleen, millainen se haluaa olla. Puutarhassa on vanhaa perua omena-, kirsikka- ja luumupuita ja marjapensaita. Nunu on istuttanut alppiruusuja, syyshortensiaa, omenapuun ja paljon kukkia. Nunu rakastaa kaikkia kukkia, myös rikkaruohoiksi nimettyjä.

Raparperi, kesäkurpitsa ja muut helpot hyötykasvit ovat vakiintuneet, ja tilaa on annettu etenkin helppohoitoisille kukkiville yrteille. Nunu haaveilee kasvihuoneesta, kunhan sopivat materiaalit löytyvät ja sijainti saadaan päätettyä.

Mielikuvamatkaajan meditaatiopuutarha on aina parhaimmillaan, koska siellä puuhastelusta tai rauhoittumisesta voi nauttia lähes läpi vuoden. Kesällä kukkii aina jossain ja talvella nautitaan puutarhaa katsellen ja seuraavaa kasvukautta suunnitellen.

Palkitsevinta on Nunun mielestä, kun saa toteuttaa omia visioita, joiden näkee kukoistavan tekemisen jäljiltä. Onnistumisesta kertovat myös pörriäisten, perhosten ja sudenkorentojen parveilu puutarhassa. Nunu toivoo, että puutarhassa kävijöille jää mieleen jokin puutarhan antama tunne.

Nunu kuvailee: ”Hei, mulle tuli idea… Usein päähäni tulee joku villi idea, joka sitten alkaa elää omaa elämäänsä ja muotoutuu prosessin edetessä. Hyvä esimerkki on suihkulähde, jonka osat valoin ensin betonista raparperinlehdille, seuraavana kesänä parantelin sitä ja viime kesänä se löysi oikean muotonsa. Tykkään myös käyttää kierrätettyä: usein toisen romu on toisen aarre!”

I den här trädgården har man koncentrerat sig på skapande idéer blommor och välbefinnande för insekter och fjärilar. Nyttoväxter finns också men huvudsaken är ögonfröjden.

Den ca 900 kvadratmeter stora Mielikuvamatkaajan meditaatiopuutarha sköts av Nunu och hennes man Toni. Trädgården har fått sitt namn av att trädgårdsskötsel är terapeutisk och meditativ närvaro i nuet. Nunu berättar hur hon mediterar då hon planterar eller rensar ogräs, då hon klipper gräsmattan eller då hon ligger i hängmattan.

Toni sköter gräsklippandet och hjälper till med trädgårdens konstruktioner. Nunu sköter om planteringarna, svarar för idéerna och till mestadels för idéernas förverkligande. Den kära gamla kattfrun Tikru övervakar trädgårdsarbetet numera från sin sista viloplats under tujan.

Trädgården är ännu i sitt vardande. Man låter en sak leda till en annan utan speciella planer eftersom trädgården själv berättar hurdan den vill vara. Från gammalt finns här äppel-, körsbärs- och plommonträd samt bärbuskar. Nunu har planterat rododendron, syrenhortensia, ett äppelträd och massor av blommor. Nunu älskar alla blommor, även de som kallas för ogräs.

Rabarber, zucchini och andra lättskötta nyttoväxter har stadgat sig. Utöver dem har man gett utrymme speciellt för lättskötta blommande örter. Nunu drömmer om ett växthus, men först måste lämpligt byggmaterial hittas och platsen bestämmas.

Mielikuvamatkaajan meditaatiopuutarha är alltid som bäst eftersom man nästan året runt kan pyssla och lugna sig där. På sommaren blommar det alltid någonstans och på vintern njuter man av att betrakta trädgården och av att planera den följande säsongen.

Enligt Nunu är det mest belönande när man får förverkliga sina visioner och se hur arbetet med dem tar sig Insekter, fjärilar och trollsländor som svärmar i trädgården berättar även de att man lyckats med något. Nunu hoppas att besökare minns någon känsla som trädgården gett.

Nunu beskriver: ”Hej jag fick en idé… ofta får jag också en vild idé som sedan börjar leva sitt eget liv och formas i processen. Ett bra exempel är fontänen som jag först gjöt av betong i rabarberblad. Nästa sommar förbättrade jag den och nu senaste sommar fick den sin slutliga form. Jag gillar också att återanvända: ofta är någon annans skrot en annans skatt!”