Puutarha-akatemian luennot – Trädgårdsakademins föreläsningar

Puutarha-akatemia on kansalaisopiston ja Loviisan Puutarhayhdistys ry:n yhteistyönä suunnittelema kurssikokonaisuus puutarhanhoidon ajankohtaisista aiheista. Luennot järjestetään tiistaisin tai torstaisin klo 18.00-20.30 Lovisavikens skolassa. Osa luennoista on suomenkielisiä ja osa ruotsinkielisiä. Luentojen keskustelutilaisuudet ovat kaksikielisiä.

Paikka ja aika: Lovisavikens skola, kerran kuussa tiistaisin/ torstaisin alkaen klo 18.00 . Tarkempia tietoja jäsenillemme Loviisan Puutarhayhdistyksen jäsenkirjeessä.

ti 17.9. Fyndrosor i Finland / Suomen löytöruusut, Inger Kullberg, Finska Rosensällskapet

Fyndrosor kallas rosor som länge funnits i gamla trädgårdar men namnet har tappats bort. Det kan också vara fråga om naturens egna korsningar eller genmutationer. Föredraget handlar om dessa rosor samt skötsel av rosor. Föreläsning hålls i Lovisavikens skola med föreläsaren på distans.

Löytöruusuiksi sanotaan vanhoissa pihoissa kasvaneita ruusuja, joiden nimi on unohtunut. Kysymyksessä voi olla myös luonnon omat risteytykset tai geenimutaatiot. Luennolla kerrotaan näistä ruusuista ja ruusujen hoidosta. Luentotilaisuus pidetään Lovisavikens skolassa luennoitsijan osallistuessa etäyhteyden välityksellä.


ti 22.10. Lahopuutarha / Trädgård med murkna träd, Mirja Kankaanpää, puutarhaharrastaja

Lahoavan puun käyttö puutarhassa on arvokas ympäristöteko. Se lisää luonnon monimuotoisuutta, tarjoaa ruokaa ja pesäpaikkoja tuhansille eliölajeille sekä helpottaa puutarhan hoitoa.


Att använda murkna träd i trädgården är en miljögärning som ökar naturens mångfald, ger näring och skydd åt tusentals organismer samt gör trädgårdsskötseln lättare.


to 21.11. Hiiliviisasta puutarhurointia / Kolsmart trädgårdsodling, Timo Taulavuori, Puutarhaliiton toimitusjohtaja

Hiiliviisaalla puutarhanhoidolla lisäämme kasvualustan elinvoimaa ja samanaikaisesti vähennämme hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Maa, kasvit ja me kaikki hyödymme hiiliviisaasta viljelystä.


Med smart trädgårdsodling ökar vi växtkraften i jordmånen och samtidigt minskar vi koldioxidmängden i atmosfären. Jorden, växterna och vi alla har nytta av kolsmart odling.


to 23.1. Från frö till frukt, odling av tomat och chili / Siemenestä hedelmään, tomaatin ja chilin kasvatus, Bernt Olin, trädgårdsodlare

Denna föreläsning tar dig igenom hela processen, från frösådd till skörd av saftiga tomater och het chili.


Tämä luento vie sinut läpi koko prosessin siementen kylvöstä mehukkaiden tomaattien ja tulisten chilien korjuuseen.


ti 25.2. Kuinka onnistua esikasvatuksessa? / Hur man lyckas med förkultivering?, Pia Saljas, puutarhuri

Luennolla käsitellään kylvöaikataulut, lisävalon käyttö, multamateriaalit, lannoitteet sekä kierrätyksen ja muovimateriaalien hyödyt ja haitat. Lisäksi opit koulimisesta sekä siitä, mitkä kasvit kannattaa esikasvattaa ja mitkä kylvää suoraan maahan.


Föreläsningen behandlar såtider, användning av växtbelysning, jordmaterial, gödselmedel samt fördelar och nackdelar med återvinning och plastmaterial. Dessutom lär du dig om omplantering och vilka växter som är bäst att förodla och vilka som kan sås direkt i jorden.


to 27.3. Luonnonmukainen puutarha / Naturenlig trädgård, Heidi Haapalahti, luomutarhuri, toimittaja

Luomutarhurin tärkeimpiä tehtäviä on hoitaa maata ja vaalia luonnon monimuotoisuutta esimerkiksi käyttämällä eloperäisiä lannoitteita ja torjumalla tuholaisia ja tauteja kumppanuuskasveilla, harsoilla ja verkoilla.


Den som odlar naturenligt har som sin viktigaste uppgift att sköta jorden och värna om naturens mångfald till exempel genom att använda organiska gödselformer och bekämpa skadedjur och sjukdomar med kompanjonsväxter, fiberduk och nät.