Tapahtuma – Evenemanget 2020

Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo – tähän ikiaikaiseen viisauteen perustuu myös Loviisan Puutarhayhdistyksen jäsenten ja muiden loviisalaisten halu avata puutarhojensa portit yleisölle vuosi toisensa jälkeen. Loviisan avoimet puutarhat -tapahtuma järjestettiin tänä vuonna jo neljännentoista kerran.

Avoinna olevat puutarhat ovat hyvinkin erilaisia, omistajiensa persoonallisuutta ja mieltymyksiä heijastavia. On pienehköjä omakotitalopuutarhoja ja suurempia näyttelypuutarhoja ja kaikkea siltä väliltä. Kasvavat kävijämäärät kertovat tapahtuman kiinnostavuudesta. Miten antoisaa onkaan antaa ja saada vinkkejä, neuvoja ja vaihtaa kokemuksia! Puutarhoissa on yleensä jokin teema tai omistajalla ehkä jokin harrastus, joka näkyy hänen puutarhassaan. Joissakin puutarhoissa on tarjolla myös kahvila tai ehkä taidenäyttely sekä mahdollisuus ostaa taimia tai muuta puutarhaan ja sisustukseen liittyvää rekvisiittaa.

Kaikki ideoita ja inspiraatiota hakevat tai muuten vain puutarhatunnelmia kaipaavat – tervetuloa tutustumaan Loviisan avoimiin puutarhoihin jälleen ensi kesänä!

Loviisan alueella puutarhat avasivat porttinsa sunnuntaina 5.7. ja 2.8. klo 10–17.

Tapahtumaan kuuluivat yleisölle maksuttomat luennot.

Sunnuntai 5.7. oli myös valtakunnallinen Avoimet Puutarhat -tapahtuma, jossa ympäri Suomen oli puutarhoja, jotka avasivat porttinsa yleisölle.

Loviisan avoimet puutarhat oli yleisömenestys

Koronan takia jouduimme valitettavasti peruuttamaan kaikki kevään tapahtumat ja myös ensimmäisen avointen puutarhojen päivän kesäkuun alussa. Heinä- ja elokuun alun avoimet puutarhat ja luennot voitiin kuitenkin toteuttaa suunnitelmien mukaisesti.

Tapahtumamme houkutteli tälläkin kerralla väkeä liikkeelle satamäärin. Elokuun ensimmäisen sunnuntain suosiollinen sää loi otolliset puitteet kesän toiselle Loviisan Avoimet puutarhat -päivälle. Vieraat löysivät tiensä ilahduttavan hyvin myös etäämpänä sijaitseviin kohteisiin, ja kesän molempiin yleisöluentoihin kirjattiin ennätysmäärä osallistujia.

Tänä vuonna Loviisan yksityispuutarhat avasivat porttinsa vain kahtena päivänä, mutta kävijämäärissä rikottiin kaikki aiemmat ennätykset. Sunnuntaina liikkeellä oli paljon niin pitkän linjan puutarhaihmisiä kuin orastavia puutarhurin alkuja uusia ideoita etsimässä ja ajatuksia vaihtamassa. Tapahtuman onnistumisen taustalla vaikuttanee myös Loviisan puutarhayhdistyksen lanseeraaman ns. ’markkinointiryhmän’ ansiokas työ tapahtuman näkyvyyden lisäämiseksi. Tulevan vuoden tapahtuman suunnitteluun voidaan näin ollen ryhtyä hyvillä mielin.

Osaan puutarhoista pääsi tutustumaan vielä elokuun lopussa 29. – 30.8.2020 järjestettävän Loviisa Open tapahtuman yhteydessä

Villa Aaltonen, Pitkäkuja 12 / Långgränd 12
Kuninkaanlampi, Kuhlefeltinkatu 8 / Kuhlefeltsgatan 8
Liisantalo, Mariankatu 2 C / Mariegatan 2
Eija’s Garden, Elimäentie 74 / Elimävägen 74 (avoinna/ öppet klo/kl. 10 – 16, pääsymaksu/ inträdesavgift 9 €)
Kauppamuseon puutarha, Paavalinkyläntie 671 / Påvalsbyvägen 671 (avoinna/ öppet klo/kl. 10 – 16, pääsymaksu/ inträdesavgift 5 €)

Delad glädje är dubbel glädje – på denna urgamla visdom grundar sig också Lovisa Trädgårdsförenings medlemmars och andra Lovisabors vilja att öppna portarna till sina trädgårdar år efter år. Evenemanget Öppna trädgårdar i Lovisa ordnades i år redan för fjortonde gången.

Trädgårdarna har olika karaktär som avspeglar ägarnas personlighet och preferenser. Det finns allt från mindre egnahemsträdgårdar till stora visningsträdgårdar och allt däremellan. De växande besökssiffrorna berättar om evenemangets popularitet. Hur givande är det inte att ge och få tips, råd och utbyta erfarenheter! Trädgårdarna har i allmänhet något tema eller ägarna har något specialintresse som syns i trädgården. En del trädgårdar har också café eller eventuellt en konstutställning och det finns möjlighet att köpa plantor och annan rekvisita som anknyter till trädgårdar och inredning.

Alla som söker idéer och inspiration eller bara vill uppleva trädgårdsstämningar – välkomna till Öppna trädgårdar i Lovisa igen nästa år!

I Lovisa centrum och runt omkring i bygden öppnade trädgårdarna sina portar söndag 5.7 och 2.8 kl. 10–17

Till evenemanget hörde kostnadsfria föreläsningar för allmänheten .

Söndagen den 5.7 är likaså den riksomfattande Öppna Trädgårdsdagen där trädgårdar runt om i Finland öppnade sina portar för allmänheten.

Öppna trädgårdar i Lovisa var en publiksuccé

På grund av coronan var vi tyvärr tvungna att inhibera alla vårens händelser, och även den första dagen med öppna trädgårdar i början av juni. Men i början av juli och augusti genomfördes de öppna trädgårdarna och föreläsningarna enligt plan.

Evenemanget lockade också den här gången gäster i hundratal. Det fina vädret den första augustisöndagen bäddade för en fin upplevelse under sommarens andra Öppna trädgårdsdag i Lovisa. Besökarna hittade vägen glädjande bra också till de mera avlägsna trädgårdarna och båda föreläsningarna under de två dagar evenemanget ordnades samlade rekordmånga åhörare.

Det här året öppnade trädgårdarna sina portar bara två gånger men besökarantalet översteg alla tidigare rekord. På söndagen fanns bland besökarna många erfarna trädgårdsentusiaster men också nya människor hos vilka trädgårdsintresset har börjat spira och viljan att få idéer och byta tankar är stort. Det lyckade evenemanget torde också förklaras av trädgårdsföreningens nylanserade ”marknadsföringsgrupp” som förtjänstfullt har arbetat för att öka synligheten. Med de goda erfarenheterna av årets evenemang är det nu trevligt att börja planera följande års program.

En del trädgårdar hade öppet ännu i slutet av augusti i samband med Lovisa Open – evenemanget.

Villa Aaltonen, Pitkäkuja 12 / Långgränd 12
Kuninkaanlampi, Kuhlefeltinkatu 8 / Kuhlefeltsgatan 8